© ZozoSoft

 

 

EXOS 2.3 

A leírt billentyûket a RESET megnyomásával egyszerre kell lenyomva tartani!

(E)XOS RESET: a normál EXOS reset rutinnak visszaadja a vezérlést.

(C)OLD RESET: teljes hidegindítás történik, akkor is ha egyébként csak meleg reset lenne.

(S)LOW TEST: a memóriát nem a hagyományos gyorsteszt rutin (256 bájtonként ellenõriz) teszteli, hanem egy annál lassabb, de a teljes memóriát ellenõrzõ, mint az eredeti EXOS teszt, de annál 5-ször gyorsabb.

(N)ORMAL TEST: az eredeti EXOS rutinnal ellenõriz.

F1: csak az F8-as szegmensig tesztel (128 Kb, RAM-bõvítés letiltása, egyes programok csak így mûködnek). (Akit érdekel, hogy milyen az ENTERPRISE 64, az próbálkozzon az ALT-tal).

4,5,6,7: a megfelelõ szegmensig tesztel, így ha valakinek van a cartridge-ben statikus RAM, ezt is felhasználhatja RAM bõvítésnek.

Ez a gyorsteszt az elsõ olyan, amely nem csak szegmensenként vizsgálja a RAM-okat, így képes felismerni olyan hibákat, amiket más tesztek nem ismernek fel. Például: egy címvezeték szakadása miatt a 60–6F címtartomány fizikailag ugyanazokat a szegmenseket jelentette, mint a 70–7F taromány, és más teszteknél 
a hibára csak a RAMDISK-ben történõ adatromlás derített fényt.

Hidegindítás értékelése:
Az eredeti EXOS akkor csinál hidegindítást, ha a melegindítási cím 0 (mint a játék programok nagy részében), vagy a rendszerterület sérült (lapozó rutinok + a „Written by …” szöveg), a 2.3 verzióban csak akkor történik hidegindítás, ha a lapozó rutinok sérülnek meg, egyébként a bejelentkezéshez ugrik, így megmarad a RAMDISK, EXOS-bõvítõk, TIME, DATE stb. Például egy játék betöltése után. Ha egy program nem hagyja magát kiirtani, akkor kétféle módon lehet kilépni:

                                       C: hidegindítás
                                       ESC: a billentyû elengedése után a bejelenkezéshez ugrik

Ramdisk megõrzés:
Ez a gyorsteszt képes a RAMDISK megõrzésére még teljes hidegindítás esetén is, ha a RAMDISK BOOT szegmense sértetlen. (Ez 128 Kb esetén kevés játéknál teljesül, mivel a programok többsége az F8–FF szegmensekbe az EXOS megkérdezése nélkül ír, ezért bõvítõs gépen is, ha RAMDISK mellett játékokat akarunk betölteni, akkora RAMDISK-et csináljunk, amekkora még nem lóg be az F8–FF szegmensekbe). Erre már a VENUS gyorstesztje is képes, de ehhez 16 Kb-ot lefoglal, míg az EXOS 2.3-nak csak 3 bájtra van szüksége, és biztosan felismeri a RAMDISK-et!! (A VENUS nem ismeri fel, ha egy már használt szegmensbe került a RAMDISK BOOT.) Ha ki akarjuk törölni a RAMDISK-et, akkor az R billentyût nyomjuk meg.

ROM-teszt:
Az eredeti EXOS (a cartridge-n kívül) csak a F0, E0, …, 10 szegmenseket vizsgálja, ezért ha egy EPROM-ban például a BASIC és a CHESS van, akkor csak az egyiket találta meg.
A 2.3 verzióban a vizsgálat valamennyi szegmensre kiterjed, így egy teljes 64 Kb-os EPROM kihasználható, és az eredetileg gyorstesztes EPROM-ok is bárhová rakhatók. Az EXOS 2.3-ban nem törlõdnek azok a szegmensek, amelyek 5.–7. bájtja a „ROM” szöveget tartalmazza, így megõrzõdnek az EPDOS ROMLOAD (1.6-os verziótól LROM) parancsával betöltött bõvítõk. Akinek nincs EPDOS-a az a ROMLOAD-ot is helyettesítheti így: ASMON-nal betölti a ROM programot, aztán csinel egy hidegindítást. Ha mégis meg akarunk szabadulni a ROM szimulációktól, akkor az F4-et nyomjuk meg.

Az EXOS 2.3minden ROM bõvítõbõl csak egyet vesz fel a ROM listába, például két BASIC-bõl csak az alacsonyabb szegmensû látszik (az elsõ 255 bájt alapján dönti el, hogy azonos-e a két bõvítõ), az EXOS 2.1 csak a cartridge-ben vizsgálta ezt.
Ezt F3-mal letilthatjuk. Például ki akarunk próbálni egy BASIC EPROM-ot, de ezt a 3-as szegmensû belsõ BASIC letiltaná, ekkor kell az F3. Az eredeti (EXOS 2.1) ROM-teszt az F2-vel érhetõ el.

Megõrzõdnek az EDC Windows bõvítései is, ezektõl az F5-tel szabadulhatunk meg.

Ez a gyorsteszt letiltja a 4-es szegmensen levõt, ha mégis azt akarjuk futtatni, akkor ezt a „T” billentyûvel érhetjük el, amely hatására minden szegmensen kutat TEST_ROM után.

A teszt alatt megjelenik a billentyûk értelmezése, amelyet a HOLD billentyû használatával el is lehet olvasni.
 

Mit kell tenned ahhoz, hogy használhasd az EXOS 2.3-at?

Kell vennünk egy 64 kilobájtos EPROM-ot (27C512).

Ebbe az EPROM-ba be kell égettetnünk az EXOS 2.3-at (ezt kizárólag Zozosoft végzi!!!)

Behelyezéskor az EPROM 1-es lábát felhajlítjuk, majd egy megfelelõ hosszúságú vezeték egyik végét ráforrasszuk. A vezeték másik végét az A15-ös címvezetékre kell kötnünk, ez az alaplapon több helyen megtalálható.

ELÕNYE AZ EXOS 2.3-nak, hogy a cartridge-bõl a BASIC EPROM-ot kivehetjük, mivel ez is bekerült az EXOS 2.3 mellé. Így helyet nyerünk a cartridge-ben. Az EXOS 2.3 mellett megtalálató még a SUPER WORD PROCESSOR 2.6 is. Ez javított és továbbfejlesztett változata az SWP 2.5-nek.
Ezen kívül a sok teszt, amelyet választhatunk, önmagáért beszél.

Több hiba is ki lett javítva, mind a BASIC-ben, mind az EXOS-ban.
Ezek a következõk:
– BASIC-ben az EXT után már nem kell GOTO
– A WP-ben, ki lett javítva a billentyûzet-csatorna hiba, így már nem száll el szövegünk
– Ha túl nagy RAMDISK-et nyitottunk és a WP-be beléptünk, a „FATAL WP ERROR”
   hibaüzenetet kaptuk. A javított változat is ezt írja ki, azonban ez alatt van egy sor. Ez a következõ:
„PRESS SPACE TO BASIC”…
 

Zozosoft