Az én Enterprise-om:


Ezen az oldalon az én gépemrõl találtok pár képet, meg sebtében összedobott mpg-et.
A letölthetõ anyag apránként bõvül idõvel... Tervezve van pár olyan kép, meg vid, ahol a masina
épp "érdekesebb", nem mindennapi dolgokat produkál. (Olyasmiket, amiket nem annyira köztudott, hogy tud.) ;-)

Képek:Egy távolabbi "összkép" a konfig-ról... A monitor, (Philips 8833-as)
az Enterprise saját magnójával, a külsõ billentyûzettel, Speakeasy-vel, 
és a két Joystic-al. A kép bal szélén az Epson RP 80-as printer, amit a PC-vel (egyelõre) közösen használnak. Az állvány
aljában látható PC-ház az Enterprise-é!:-)

Íme! Benne a 4db. HD-s (tehát PC) floppy-meghajtó, (A, B, C, D) a ház saját tápja, (errõl megy az Enterprise, csak a 12V 9V-ra le van redukálva) a felsõ "rekeszben" pedig várja a vinyót.;-) (A LED-ek bekötve, a RESET-gomb funkciója szerint mûködik, a TURBO-gomb pedig 4, és 8Mhz között vált!) :-)

 

A gép felülnézetbõl. Mûködés közben az alapgépen sem szokott
porvédõ lenni a melegedése miatt, plussz a saját billentyûzetét is szoktam használni!  A lemezvezérlõ kártyán a tápventi
hasonló okból van.:-) A 8mhz-re tervezett WD-s IC eléggé melegszik a 16Mhz-en meghajtott kártyán, ("Nagy" -PC- lemez kezelés! A gép ezt 8Mhz-en követi!) ez meg (sajnos) csak "utánzata" annak, (VL-1772) így hûtés nélkül kenyér pirítására is kiválóan alkalmas (lenne). :-)

Közelebbrõl... A külsõ billentyûhöz a szalagkábel az asztallap alján fut.
Jobbra kis vezetéken a reset-gomb kábele csatlakozik a külsõ bill.-hez.
(Az END-billentyû reset-gombként funkcionál. ) :-) Így összesen 3-helyen is lehet "reset-elni": Az eredeti gombbal a gép hátulján, a PC-házon a reset-gombbal, és a külsõ billentyûzeten az END-billentyûvel. (Mikor melyik esik kézre...)
:-)

 
Az alapgép... Kívülrõl (a szalagkábelt, és a reset-kábelet leszámítva) semmi nyoma annak, hogy belül történt pár változtatás a gépben! A Z80A processzor Z80B-re, a "120-nanos" RAM-ok 80-asokra lettek cserélve. (Utóbbi gyorsabb.) Még pár "átkötés", ROM-égetés, és készen is volt a turbosított alapgép! :-)

A lemezvezérlõ kártya. Szintén kisebb átalakítgatás után. Az öszes IC "HCT-sre" (a leggyorsabb) lett cserélve, a RAM-ok itt is 80-nanosak, a ROM-ok pedig egyenként 128 (!) Kb-osak! Balra felül a turbo-kártya "áll ki" a gépbõl.

 

Ez!:-) Igyekeztem úgy csinálni, hogy minél jobban kivehetõek legyenek az alkatrészek a képen, így talán megúszom a felsorolásukat.:-) Ok, a kártya kapcsolási rajzával viszont még adós vagyok...;-) De talán már így is kedvet kaptak néhányan, hogy valami hasonlót barkácsoljanak...:-)

Az elõzõ sorban lévõ "dizájnos" megközelítés után egy "célratörõs" kép a lemezvezérlõ kártyáról is. Errõl a fotóról szintén össze lehet írni, (elvileg) hogy mit is kellene beszerezni a turbósításhoz a legközelebbi "mûszaki bizgentyûket" árusító boltban.:-) (Ha mégsem, szóljatok!) ;-)

 

Ugyanaz felülrõl... Ez a kártya a Faragó Gyula (nem elírás) -féle szériából való. Õ sosem volt Ep-s, de egy ideig gyártott ilyen kártyákat. Ez az Enterpress újságban rendszeresen meg is jelent, tõle (is) lehetett venni ilyen lemezvezérlõt. Tán 2-3 éven keresztül foglalkozott ilyesmivel (is)...
A biztonság kedvéért még egy kép a turbo-kártyáról. (Nehogy csuklások jöjjenek részemrõl pár nap múlva, hogy rossz alkatrészeket vettetek a bizonytalanul kivehetõ képek miatt...) :-) Ok, erõsen látszik, hogy a kártya "házi készítésû", de évek óta hibátlanul megy!:-))

 

Ja, igen... (Hm...) :-) Kis striptease, vagyis lemezvezérlõ kártya hûtõ-ventillátor nélkül. Felül a WD-s (nálam VL-es) IC, amit ha nem látnék el helyi szélviharral, már régen ropogósra sült volna.:-) Így viszont remekül érzi magát sok éve már... Alatta a 3db. 128KB-os ROM.

"Törpillátor" nélkül az egész kártya. (Ha esetleg lett volna még pontosan "be nem azonosított" alkatrész, akkor ettõl a képtõl remélem az is megoldódik!) :-) A RAM-ok, ROM-ok, és a kis címparamétereket tartalmazó ROM alá célszerû foglalatot forrasztani (ha nem lenne)...

 

A teljes konfig a PC-ház(ban lévõ lemezmeghajtók és az "EP-egér") nélkül. Utóbbi sajnos használaton kívül van, mivel a benne lévõ mûanyag golyó... Hogy is mondjam, hm...:-) Szóval kissé megváltozott a halmazállapota. (Ragad...) De sajna egyébként se sokmindenre használható az "eredeti" egér...

A sor végére egy "középpontban a klaviatúrák" -címû kompozíció.:-) Ígérem, lesz folytatás! (Nem, ez nem fenyegetõdzés akart lenni!) :-) Ha a képek alapján az Ep-vel kapcsolatban bármi kérdés felmerülne, szívesen állok bárki rendelkezésére! Köszönet Németh Zoltánnak, hogy ez a konfiguráció létrejöhetett!

Videok:


01; 02; 03; 04; 05; 06; 07; 08; 09
(WinRar 3.11-el csomagolva...)

01; 02; 03; 04
(WinRar 3.11-el csomagolva...)